Nieuws

Dembow: het ritme van reggaeton

Het is de wereldwijde zomerhit van dit jaar: 'Despacito'. Niet je smaak? Toch zit er een heel interessant verhaal achter de beat van de plaat, het zogenaamde dembow-ritme.

 DJ Thomas Scholten dook in de oorsprong van de reggaeton.

Shabba

Die naam, dembow, komt van een dancehall-plaat die in 1990 uitkwam: Dem Bow van de Jamaicaanse reggae-artiest Shabba Ranks (zijn grootste hit was 'Mr. Loverman'). Dat nummer uitte kritiek op homoseksualiteit en imperialisme, maar is nu, 27 jaar later, vooral bekend van dat ritme. Boom-chBoomchick Boom-chBoomchick. Dat ritme werd het meest herkenbare ritme van reggaeton, dat voordat het bekend werd ook wel simpelweg dembow werd genoemd:

Reggaeton

Ondanks dat Dem Bow de eerste plaat was met dit ritme, is dat niet de sample die aan het begin van de jaren negentig de basis was voor bijna alle reggaeton muziek. In New York werd er in die tijd heel veel dancehall muziek gemaakt, die vooral gericht was op de bevolking met Jamaicaanse roots in de stad. Naarmate de tijd vorderde, werd er meer samengewerkt met Panamese producers om Spaanstalige inwoners ook te kunnen laten genieten van dancehall muziek in hun eigen moedertaal. Nummers werden ietwat aangepast aan de latino-stijl en de teksten werden vertaald. Dat gebeurde ook met Dem Bow. Het ritme werd opnieuw gemaakt door Dennis “The Menace” Thompson. Er werden wat kleine tropische elementen toegevoegd, en het leidde tot 'Ellos Benia' van Nando Boom:

Dub Mix

Ellos Benia werd ook in de Spaanstalige wereld een hit, en het ritme werd meer en meer opgepikt, maar er was nog geen wijdverspreide instrumentale versie die heel makkelijk kon worden gesampled of gebruikt door andere artiesten. Die kwam er later in 1990 toen Pounder van Bobo General en Sleepy Wonder uitkwam. Niet alleen zorgde die song ervoor dat het ritme in Panama nog steeds ‘pounda’ wordt genoemd, het had Thompson’s instrumentale track van 'Ellos Benia' als b-kant, onder de naam 'Dub Mix II'. Die instrumentale track was de basis voor heel veel reggaeton nummers in de jaren ’90 en ’00. Vaak werden er wel elementen toegevoegd, of werd de track opnieuw in elkaar gezet, maar de basis bleef en blijft nog steeds hetzelfde:

Nederland

 Het dembow-ritme komt ook in de Nederlandse hitlijsten terug. Platen als 'Despacito' en 'Subeme La Radio 'zijn al hits geweest, en ook binnen de Nederlandse hiphop kun je invloeden van de sound vinden. Dembow is bijna 30 jaar na dato nog steeds springlevend, en of je het nou een heerlijk zomers ritme vindt, of juist een vervelende, ongeïnspireerde herhaling van zetten; voorlopig blijft dembow de popmuziek beïnvloeden.

Laat een reactie achter
 
Reageer via Facebook
Facebook reacties worden niet getoond, omdat er geen toestemming is voor social media cookies.