Nieuws

Klassiek meets pop

Bij klassieke muziek denk je misschien snel aan stoffig en elitair, of iets waar je heel veel van af moet weten om het te kunnen waarderen... Nee joh!

Volgens KX DJ Micha is niets minder waar en zou iedereen moeten kunnen genieten van mooie klassieke stukken, ongeacht of je er iets van weet.

Heel veel popmuzikanten hebben hun inspiratie gehaald van hun klassieke voorgangers, en andersom hebben veel componisten ook popsongs in een klassiek jasje gestoken. Vind je Bach en Beethoven nog een stap te ver? Luister dan eerst naar de popnummers die samples van stukken van deze componisten hebben gebruikt in hun nummer. En geef daarna het origineel ook een kans :)


Procol Harum - Whiter Shade of Pale Vs. Bach - Air on the G-string 

Bach is misschien wel de meest gesamplede componist ever. Je hoort zijn muziek in ongelofelijk veel songs terug. Zo als bijvoorbeeld in Whiter Shade of Pale, het nummer waar de Britse band Procol Harum hun eerste hit mee scoorden. Je hoort het gelijk in de eerste maten van het nummer.

 

Robin Thicke - When I get you alone vs. Beethoven - Vijfde Symfonie

Beethovens Vijfde symfonie, één van de bekendste stukken uit de klassieke muziek, is ook vele malen gebruikt in popnummers zo als bij de progressieve Rockband Ekseption en door the Electric Light Orchestra maar de bekendste hit, die ook in de top 40 kwam is van Robin Thicke met 'When I get you alone'. Hij begint zijn intro gelijk met de bekende maten 'Pa pa pa pammm'.


Janelle Monáe - Say you'll go vs. Claude Debussy - Claire de Lune

Wat een heerlijke muziek om op weg te zwijmelen. Dat moet Janelle Monáe gedacht hebben volgens mij toen zij besloot Debussy te gebruiken in haar nummer. Dit nummer is veel gesampled in hip-hop en dancenummers, maar in dit popnummer komt de precieze melodielijn heel subtiel terug op het einde (vanaf 3.29min).

 


Janet Jackson - Someone to call my lover vs Erik Satie - Gymnopédie No. 1

Muziek van Satie zet ik vaak op om in slaap te komen of rustig van te worden. Zo ook zijn Gymnopédies, drie heerlijke pianocomposites waar je uberzen van wordt. Janet Jackson wilde ook wat zenheid toevoegen aan haar song, dus besloot ze een sample te gebruiken van Gymnopédie No. 1 in haar refrein, in de 4/4 maat i.p.v. 3/4 maat. Dat dan weer wel.


Rufus Wainwright - Oh what a world vs. Ravel - Bolero

De Bolero, ook een stuk dat je vást wel eens hebt gehoord in een film of in een reclame. Het stuk is oorspronkelijk een ballet, gecomponeerd voor danseres Ida Rubenstein, en bestaat uit twee thema's die telkens door andere instrumenten worden gespeeld. Door die traagheid en eenvoud krijgt het stuk iets hypnotiserends. Dat moet Rufus Wainwright ook hebben bedacht, toen hij diverse arrangementen van de bolero toevoegde aan zijn 'Oh what a world' met een spectaculair einde.


Radiohead - Exit music for a film vs. Chopin - Prelude No. 4 in E-mineur

Nog zo'n prachtig en melancholisch pianowerk van Chopin. Het stuk werd zelfs gespeeld op zijn eigen begrafenis, samen met het Requiem van Mozart. Op die fijne melancholische ondertoon gingen de mannen van Radiohead vast ook goed. Zij hebben het nummer als inspiratie gebruikt voor hun nummer Exit music for a film. Denk je ik heb het stuk vaker gehoord, dat kan... Het zit ook in tearjerkers The Notebook + The Pianist.

Reacties (2)
2 dec 2017 15:43 Pieter
Geweldig
30 nov 2017 8:03 Henkjan
Bij JW Roodbeen voor het eerst gehoord dat de muziek van Exit Music niet origineel was :-) Bijzonder hoor.
Laat een reactie achter
 
Reageer via Facebook
Facebook reacties worden niet getoond, omdat er geen toestemming is voor social media cookies.